wtorek, 22 kwietnia 2014

Miętowe gruszki

Przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki likieru miętowego (lub syropu)
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • po 2 łyżki cukru pudru i startej gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty
Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę oraz sok cytrynowy, dodajemy cukier, wkładamy gruszki. Gotujemy na niewielkim ogniu przez blisko 5 minut (uważamy aby nie rozgotować), wystudzamy z syropie. 1/3 tego syropu wraz z likierem wlewamy do niewielkiej miski, wkładamy gruszki, przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Z cukru pudru i śmietany przygotowujemy bitą śmietanę. Chłodne gruszki wyjmujemy z zalewy, rozkładamy do pucharków, obkładamy bitą śmietaną , posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz