Nie każdy lubi jej kwaśny smak ale też nie każdy wie, jak
wiele posiada witamin , oraz jak bardzo potrafi wzbogacić smak niejednej
potrawy. To wyjątkowy owoc, który pięknie pachnie i wkupił się już w łaski
wielu osób.
Jedyną, pożądaną częścią cytryny, jest jej kwaśny sok.
Jak wiadomo, nie każda cytryna tak łatwo daje się "rozpracować".
Najprostszym sposobem na uzyskanie soku jest pewien niemalże kosmetyczny
zabieg.
Ugniatanie, masowanie, turlanie po twardym podłożu.. tyle
wystarczy, teraz można już ją przekroić , i zbierać do naczynia cenne krople
cytrynowego soku. To dzięki nim powstanie lemoniada, która zaspokoi pragnienie
w gorący dzień. To one wzbogacą smak świeżo przygotowanej ryby z nadmorskiej
przystani.
A herbata ? czymże byłby jej smak bez plastra dojrzałej cytryny?
Kiedy dodamy odrobinę miodu, posłuży nam jako doskonały suplement diety i
uodporni na zimowe przeziębienia.
Cytryną, można aromatyzować wiele potraw, ale ma ona
także inne zastosowania w kuchni. Wiele osób używa jej soku do dezynfekcji
desek do krojenia. Wielbiciele naturalnych środków, którzy odrzucają chemiczne
płyny do sprzątania, myją sokiem z cytryny zlewy - dodają do niego jedynie
odrobinę sody. Bardzo popularnym wykorzystaniem tego owocu jest też usuwanie
przykrych zapachów z lodówek - wystarczy przekroić cytrynę na pół, położyć na
talerzyku i umieścić we wnętrzu lodówki. Są także tacy, którzy zawsze trzymają
ćwiartkę cytryny w zmywarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz