wtorek, 17 czerwca 2014

Schab królewski

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Sos:
·       1 pomarańcza
·       4 mandarynki
·       2 łyżki żurawiny lub borówek
·       2 jabłka
·       1 banan
·       2 łyżki śmietany 18%
·       1 łyżka mąki
·       2 szklanki bulionu

Wykonanie:

Śliwki i rodzynki myjemy, moczymy w niewielkiej ilości wody i osączamy. Mięso myjemy, osuszamy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i papryką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Długim trzonkiem drewnianej łyżki wydrążamy wzdłuż całej porcji schabu otwór i wypełniamy go osączonymi bakaliami. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, obkładamy nimi mięso, skrapiamy olejem i owijamy folią aluminiową, 

Pieczemy blisko 1 godziny w piecu rozgrzanym do 190°C. Na 15-20 minut przed zakończeniem pieczenia odsłaniamy folię, by schab się zrumienił.

Cytrusy szorujemy w gorącej wodzie. 

Z pomarańczy trzemy ok. 1,5 łyżeczki skórki. Za pomocą ostrego noża wykrawamy kawałki owoców z błonek, pomarańcze i mandarynki kroimy na kawałki (wydzielony sok zbieramy). Jabłka i banany obieramy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem. Mąkę lekko rumienimy na suchej patelni i łączymy z chłodnym bulionem, dodajemy pokrojone owoce razem z sokiem i skórką startą z pomarańczy i żurawinami. Zagotowujemy na niewielkim ogniu i mieszając łączymy ze śmietaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz